niedziela, 22 lipca 2012

NOC WINA

Noc WINA -spotkanie klubowe

Jak dobierać wina do potraw
degustacja win chilijskich
prowadzenie - Wojciech Giebuta




Poznań
DON PRESTIGE RESIDENCE 20-07-2012
WARSZTATY SMAKU







Świat wina jest pełen niewiadomych, ale też mitów i przesądów.
W czasie półtoragodzinnego kursu „Noc Wina” redaktor Magazynu „Czas WINA” dla zaproszonych klubowiczów, wtajemniczonych i nowicjuszów odbyła się degustacja win z Chile połączona z kilkoma ćwiczeniami dobierania smaku i łączenia potraw z winem .






Czy można wymarzyć sobie lepsze zakończenie urodzinowego dnia niż kolacja w towarzystwie wysublimowanych znawców tematu wina i łączenia smaków, w restauracji o uznanej renomie w gronie osób dla których poszukiwanie doznań smakowych i badanie reakcji podniebienia to pasja i sposób na spędzenie wykwintnego piątkowego letniego wieczora?





Warsztaty smaku otworzył aperitif - wyśmienity schłodzony Riesling Selection z BADACSONY – Węgierskie odkrycie wieczora jak dla mnie. Aromatyczne otwarcie spowodowało iż uprzedzona do Chile jako nierównego pod kątem winnych produktów z etykietą Reserva postanowiłam poddać się bezdyskusyjnie we władanie Wojciecha Giebuta - gospodarza wieczoru, międzynarodowego sędziego winiarskiego, redaktora „Czasu Wina” i szefa winiarskiego biura turystycznego Wine Service. Jak dodał sam Pan Wojciech nie ogłoszą upadłości jeszcze długo, bo ubezpieczenia biura gwarantują jego działanie na przyzwoitych europejskich zasadach (!) . Chile kojarzy mi się z winem podłej jakości podawanym w restauracjach i knajpach bez ładu i składu na przypadkowych zasadach dystrybucji wynikającej z nieznajomości tematu jakości i klasy trunku. Mówiąc „wino chilijskie” zawsze przychodziło skojarzenie z porannym bólem głowy i nie najciekawszym smakiem mimo etykiety z bardzo nośnymi hasłami... Ale czy można nie wierzyć osobie o takim autorytecie??? Pan Wojciech z pełną profesjonalną ogładą opowiadał o kolejnych prezentowanych winach i poddawał zgromadzonych kolejnym ćwiczeniom, brnąc w coraz bardziej wykwintne smaki i niuanse... Taniny, dąb z beczki, kwasowość, pełnia smaku, sól, tłuszcz, owocowość – elementy wykładu przenosiły zebranych w inne rejony odczuwania i pojmowania kwintesencji hasła „WINO” . Spotkanie było elitarne, przyszło kilkanaście osób na zaproszenie, część z nich to klubowicze Domu Wina, znający się również z wyjazdów enoturystycznych oraz ci, dla których poznawanie doznań swojego własnego podniebienia tworzy z nich nowych entuzjastów wina, wyznawców dobrych emocji związanych z eksperymentowaniem w kuchni i umiejętnym doborem smaków.






Najważniejsze w tym lipcowym spotkaniu dla wszystkich przybyłych było stwierdzenie iż smak jest tak indywidualny jak wino z danego roku czy winnicy, jest bardzo osobistym odczuciem i nie ma naprawdę żadnego kryterium , które mówi ludziom jakie jest dobre a jakie jest nie warte zachodu. Dobre jest to wino, które smakuje akurat NAM.





Nie ma innego kryterium, i nie ważne czy jest ono z południowego stoku, na glebie piaszczysto -torfowej, w Chateau Bordeaux czy ze wzgórza w Zielonej Górze...
Zabawa z winem polega na tym aby się bawić w smakowanie, w próbowanie i eksperymentowanie, w angażowaniu wszystkich zmysłów i byciu odważnym i otwartym .
Szaleństwo smaków na języku i mętlik w głowie od ilości informacji ... Wybrać się w podróż do Chile? A może odkryć smak Portugalii? Dolina Loary?





Musimy mieć przewodnika, kogoś kto przeprowadzi nas przez ruchomy most wielu wrażeń i meander wartych poznania ale i niebezpiecznych mielizn... Każdy z klubowiczów Domu Wina powie bez zająknięcia ,ze w tak niezmierzonym oceanie doznań dobry pilot to podstawa sukcesu.






Co powiem na zakończenie? Przybywajcie, poznawajcie, smakujcie WINO, bo jest tego warte!





Na spotkaniach z cyklu NOC WINA dowiemy się poza tym jak, co, i z czym pić, no i jak odbierać smaki, ale również jak udawać winiarskiego specjalistę oraz jak go zdemaskować.






Poniżej set lista z piątkowego wieczora:

1.Riesling Selection Szeremley – Badacsony , Węgry
2.Tamaya Chardonnay Reserva – Limari Valley, Chile
3.Tamaya Merlot – Limari Valley, Chile
4.Tamaya Malbec/Cabernet/ Syrah Reserva, Limari Valley, Chile
5.Tamaya Carmenere Reserva, Limari Valley, Chile
6.Winemaker's Selection Syrah, Limari Valley, Chile
7.Blandy's Harvest Malmsey , Madera, Portugalia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz